Parodontologija - liječenje parodontoze

Parodontologija - liječenje parodontoze
 
 
Trajno otečeno, crveno zubno meso koje krvari? Osjetljivost zuba ili loš zadah? Sve su to upozoravajući znakovi parodontalne bolesti, popularno zvane i "parodontoza". Iako Vam se može učiniti da su se znakovi pojavili relativno brzo - naročito povezani sa stresom ili trudnoćom - ovo je bolest koja napreduje dugo i tiho, već od ranih dvadesetih godina života.

Zadrežite se još malo na ovom tekstu ako sebe vidite u idućim simptomima: 
- Otečeno, osjetljivo i crveno zubno meso koje krvari kad perete zube četkicom ili rabite zubni konac
- Povlačenje zubnog mesa zbog čega zubi izgledaju veći nego prije
- Povećanje protora između zuba ili njihovo lepezasto širenje prema naprijed
- Klimavost zuba
- Loš zadah kojeg nikako ne možete riješiti
- Promjena načina na koji grizete
 
Iako je ova bolest znana od pamtivijeka, do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje pate nema pomoći i da je gubitak zuba neminovan. No, to nije tako. Već je godinama poznato da su dobra higijena usne šupljine i redoviti pregledi doktora dentalne medicine garancija doživotnog trajanja zuba. Pa zašto to ne bi bilo moguće i kod Vas? 

 
Zatražite besplatno savjetovanje 

 
Osnovni problem kod osoba koje boluju od nekog oblika parodontalne bolesti je je genetska predispozicija koju ima oko 30% ljudi, a koja i uz najveći trud može dovesti do razvoja bolesti. Znači li to da ipak nema pomoći i da se neki zubi moraju kad-tad izgubiti? Ne ukoliko se na vrijeme javite svom doktoru dentalne medicine i započnete parodontnu terapiju. Ne zaboravite: prekasno je samo kad ste već izgubili sve svoje prirodne zube! 
 
 
I još jedan vrlo važan razlog zašto trebate brinuti o zdravlju zubnog mesa i tkiva koje se nalazi oko zuba: površina svih ovih tkiva je jednaka povšini Vaših dlanova. Infekciju koja je uzrok parodontalnoj bolesti možete zamisliti kao da Vaše ruke krvare svaki puta kada ih perete - naravno da biste se zabrinuli i hitno zatražili pomoć! Dokazano je da ova infekcija u dobro prokrvljenim tkivima (kao što su ona u Vašim ustima) direktnim ulaskom bakterija i upalnih molekula u krvotok može značajno zakomplicirati i ubrzati razvoj bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa, a naročito je opasna u trudnica kod kojih može uzorkovati prerani porod djece male porođajne težine. 
 
I još nešto: pušači imaju manji protok krvi kroz zubno meso i zbog toga nisu niti svijesni intenziteta parodontalne bolesti. Ako ste ikada pokušali prestati pušiti i primijetili ste da Vam se pojačalo krvarenje zubog mesa, to može biti jedan od znakova da imate parodontitis, ali ga je pušenje "zamaskiralo". 
 
A sada liječenje - što se može napraviti i da li je to zaista onako neugodno i bolno kao što ste negdje od nekoga čuli? Odmah da riješimo problem bola: terapija ne boli, te se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima već isti dan. Laganu nelagodu lako kontroliramo analgeticima - tabletama koje inače koristite kad imate glavobolju.

Već smo detaljno pisali o parodontozi, no ukratko ćemo opisati tijek liječenja: 

1. detaljan pregled zuba i okolnih tkiva uz analizu panoramske RTG snimke 
2. dijaganoza, plan liječenja i prognoza 
3. upute za održavanje optimalne oralne higijene - četkice, interdentalna (međuzubna) sredstva, otopine 
4. uklanjanje svih naslaga iznad razine zubnog mesa, liječenje karijesa i vađenje samo onih zuba koji se nikako ne mogu spasiti 
5. struganje i poliranje korijenova - čiste se naslage ispod razine zubnog mesa pod lokalnom anestezijom uz dodatak ozonoterapije i ispiranje dezinficijensima. Na ovaj način učinkovito se smanjuje broj bakterija u "džepovima" na razinu koja omogućuje cijeljenje 
6. potporna terapija - redovite kontrole i uklanjanje dostupnih naslaga u redovitim intervalima 
7. ukoliko se pokaže potreba, zahvati iz domene parodontne kirurgije - manji zahvati pod lokalnom anestezijom kojima se omogućuje čišćenje "džepova" pod kontrolom oka, podizanje zubnog mesa na područjima ogoljelih zuba (kozmetski zahvati), ili pak zahvati kojima se dobiva izgubljena kost i meka tkiva (regenerativna kirurgija) 
8. šiniranje (fiksacija) pomičnih zuba, izrada protetskih nadomjestaka, ugradnja implantata  

Gdje su ovdje lijekovi? Možda ste čuli, ili vam je netko propisao antibiotike za liječenje parodontalne bolesti. Mada se radi o infekciji, antibiotici nisu lijek za parodontitis! Oni naime ne mogu doprijeti do džepa - prostora između zuba i zubnog mesa gdje je najveći rezervoar bakterija, u dovoljno visokoj koncentraciji, pa stoga djeluju samo na relativno mali broj bakterija u zubnom mesu. Da ne spominjemo bakterijsku rezistenciju koja se samo povećava svakom novom uporabom antibiotika! U nekim određenim slučajevima (agresivni parodontitis, nekrotizirajuće parodontalne bolesti) mi ćemo Vam zaista propisati antibiotike, ali samo zato što je dokazano da su oni u tim specifičnim situacijama potrebni i učinkoviti, i nikada ne kao samostalo liječenje, već isključivo u kombinaciji s gore opisanim postupcima. 

I konačno, trudnice: problemi sa zubnim mesom su u "drugom stanju" naglašeniji nego inače - ti tvrdoglavi hormoni utječu na sve pa tako i na tkiva oko zuba. Što učiniti? Pregledi, profesionalno uklanjanje naslaga, otopine za kontrolu nastajanja plaka, uklanjanje "divljeg mesa", pa i kompletna parodontna terapija nisu nemogući u trudnoći, dapače apsolutno su potrebni i štite ne samo Vaše zdravlje nego i zdravlje nerođenog djeteta. A to je svakoj majci najvažnije! 

 
Konzultirajte se s našim doktorima