Mobilna protetika - potpune i parcijalne proteze

 
 
U slučaju kada nije moguća izrada fiksnog nadomjestka (mostova), nadoknađivanje većeg broja ili svih izgubljenih zuba vrši se izradom djelomičnih ili totalnih mobilnih proteza. Proteze su mobilni nadomjesci, što znači da ih pacijent sam vadi i stavlja u usta. 
 
 
Jedan od najvećih strahova, neugodnosti, kao i šokova za pacijenta nastaje pri priopćenju od strane stomatologa da je neophodno nastalu situaciju sanirati pomoću djelomične ili totalne proteze. No, nema razloga za paniku - proteze koje su izgledale estetski neprihvatljivo i ispadale iz usta, pripadaju u ropotarnicu prošlosti. Današnja stomatologija je toliko uznapredovala da je individualnim pristupom i pravilnim planiranjem protetskog nadomjestka moguće pronaći odlično protetsko rješenje na obostranu radost i zadovoljstvo pacijenta i terapeuta.

 
Zatražite besplatno savjetovanje 

 

Koje mi se sve mogućnosti nude pri izradi proteze?

                      
Parcijalne proteze se mogu pomoću zglobne veze vezati za metal-keramički most. Takve radove nazivamo kombinirani radovi. Na krajevima mosta je vidljiv jedan dio zglobne veze. Drugi dio zglobne veze se nalazi unutar proteze. Most se cementira i ostaje fiksno u ustima, dok se proteza može nesmetano vaditi i vraćati u usta povezujući se s mostom preko zglobnih veza (što je neophodno za održavanje adekvatne oralne higijene) i na taj način ostvariti kompaktnu cjelinu tako da proteze praktički postaju produženi mostovi. Također, pošto su inkomponirane u protezu, zglobne veze su potpuno nevidljive, za razliku od starog sistema kvačica koje osim što neprekidno traumatiziraju zube nosače kvačica nikako ne mogu postići tako čvrstu vezu, i naravno vidljive su u ustima što je neprihvatljivo s estetskog stajališta.


Druga vrsta izrade je proteza na teleskopima u zlatu - tada teleskopske krunice na postojećim zubima nadomještaju zglobne veze. Teleskopska krunica predstavlja sistem dvostruke krunice-unutarnja krunica se cementira na zub, a vanjska ostaje u protezi. Retencijska sila nastaje trenjem međusobnih površina tih dvaju krunica. Pravilno indicirana i precizno izrađena teleskop parcijalna proteza predstavlja zubnu nadoknadu najviših bioloških i estetskih vrijednosti. Totalne proteze nadomještaju sve zube u potpuno bezubim čeljustima.

Što u slučaju da nisam zadovoljan pomičnošću svojih proteza?


U slučaju nezadovoljstva pacijenta problem pomičnosti proteze riješava se postavom implantata na koje se fiksiraju kuglice/teleskopske veze. Te veze omogućavaju nepomičnost proteza-napokon je moguće jesti i smijati se bez ikakvog straha od neugodnih situacija kakve su se možda dešavale prije implantološke terapije. Proteza se može sidriti na minimalno 2 a optimalno 4 implantata.

Koliko je vremenski potrebno za ovaj zahvat?


Broj posjeta ovisi o odabranom terapijskom rješenju, u pravilu 4-5 posjeta unutar 15 dana od početka do cementiranja gotovog rada u ustima. Neke faze tijekom izrade se mogu napraviti i unutar jednog dana (npr. ujutro i navečer tijekom jednog dana).


Besplatan prvi pregled