Liječenje krvarenja zubnog mesa

 

Koliki je broj ljudi kojima se mjesecima, a možda i godinama povlačilo po glavi pitanje imaju li možda parodontitis - popularno nazivan "parodontoza”? 

Svakodnevno smo izloženi raznim reklamama za zubne paste i usne vodice u kojima se navedeni problem uvijek iznova spominje. Zasigurno smo svi, bar jednom, zastrašeni da možda ono povremeno (ili stalno) krvarenje zubnog mesa i nije tako normalno te da bi se trebali zabrinuti i nešto poduzeti.


Kako se može prepoznati ima li netko parodontitis?

Nažalost, navedeno pitanje ne muči samo ljude izvan stomatološke struke, već i mnoge naše kolege.

Nerijetko se dogodi da čak i doktori dentalne medicine zanemaruju znakove i simptome parodontitisa. S druge strane, parodontitisom proglašavaju stanja bez upale i infekcije gdje je vidljivo tek povlačenje zubnog mesa s vanjske strane pojedinih zuba. 

Tako se dogodi da pacijenti obilaze ordinacije u potrazi za pravom dijagnozom bez  da ih je itko uputio na osnovna sredstva poput rentgenske snimke svih zuba i obje čeljusti. Jednom kada dođe do ovakve infekcije i upale (koja svojom površinom može doseći veličinu oba dlana), što se može učiniti? Pustiti da stvari idu svojim tokom? Izvaditi sve zube? Ili možda ipak reagirati, potražiti stručnu pomoć i liječiti bolest? 
Nekako kada sve ovako napišemo, čini se jednostavno i logično: pa živimo u 21. stoljeću, valjda se može nešto učiniti! Apsolutno, kao i svaka infekcija i parodontitis treba kontrolirati, liječiti i korigirati njegove posljedice. 

Zatražite besplatno savjetovanje

 

 

 

Kako se liječi parodontitis?

Tu ne treba previše "filozofirati” jer postoje stotine istraživanja koja dokazuju jedno: prvi korak je smanjiti količinu bakterija koje su bolest izazvale na minimum s kojim se naše tijelo može nositi i pokrenuti svoje obrambene i reparatorne (popravljačke) mehanizme. 

Nakon toga može se razmišljati o naprednim terapijskim opcijama čiji je cilj ispraviti i nadoknaditi ono što je nepovratno izgubljeno. To nas dovodi do koncepta "full mouth disinfection” kojim dezinficiramo usta kako bismo broj patogenih - loših - bakterija sveli na minimum.

Full mouth disinfection je koncept je novijeg datuma - datira iz 2001. godine te je odmah pobudio zanimanje stručne javnosti; 

- Osnovno pravilo je očistiti i dezinficirati sve dostupne površine zuba unutar 24 sata te dodatno dezinficirati meka tkiva uporabom posebnih otopina, a po potrebi i strugača za jezik. Čišćenje zubnih površina se obavlja bez ikakvog kirurškog pristupa, pod lokalnom anestezijom, strojnim (ultrazvučnim) i ručnim instrumentima, uz primjenu pomoćnih sredstava kojima se njihova učinkovitost podiže na još viši nivo. Cijelo vrijeme površine se isplahuju dezinficijentnom otopinom kako bi se postigla detoksifikacija. 

 

Konzultirajte se s našim doktorima 


- Postupak nije bolan, kasnija nelagoda jednostavno se kontrolira široko dostupnim sredstvima za kontrolu boli, a prvi rezultati vidljivi već nakon par dana: zubno meso će prestati krvariti, poprimit će zdravu ružičastu boju, površine zuba bit će čiste, svjetlije i glatke, a pomičnost (ukoliko je postojala) će se progresivno smanjivati. Često pacijenti koji su patili od otečenosti limfnih čvorova, blago povišene sedimentacije ili čak bolova u zglobovima nepoznatog porijekla navode potpuni nestanak navedenih tegoba u vrlo kratkom vremenskom razdoblju nakon provedenog čišćenja i dezinfekcije usta! 

Navedeni postupak može se provesti u jednom ili tijekom dva posjeta - sve unutar 24 sata, ovisno o mogućnostima i željama pacijenata. 

U težim i uznapredovalim slučajevima navedena će se terapija morati nadopuniti primjenom određenih specifičnih antibiotika - oni apsolutno nemaju smisla ukoliko se primijene izvan gore opisane terapije čišćenja jer jednostavno smanjuju količinu bakterija u mekim tkivima, dok one brojnije na površini zuba ostaju netaknute i spremne za idući "napad”.


Postoje li neka stanja u kojima se ova terapija ne može primijeniti?

Jedina prava kontraindikacija su teške bolesti koje onemogućuju primjenu lokalne anestezije (injekcije), čine organizam izrazito osjetljivim na infekciju (takozvane imunodeficijencije), ili se pak radi o pacijentu s loše kontroliranim zgrušavanjem krvi ili trudnici u prvom tromjesečju trudnoće. Tada je potrebna konzultacija s nadležni liječnikom koji će predložiti odgovarajuću antibiotsku zaštitu ili pak provesti kontrolu zgrušavanja krvi odgovarajućim lijekovima. Trudnice mogu apsolutno sigurno provoditi terapiju tijekom drugog tromjesečja.

 

Tko provodi parodontalnu terapiju u Viadent centru?

Liječenje parodontitisa odvija se pod stručnim vodstvom dr. Jelene Prpić. Doktorica Prpić je specijalist parodontolog s 15-godišnjim kliničkim iskustvom, nastavnica na odjelu za restaurativnu denatlnu medicinu i endodonciju na Stomatološkom fakultetu u Rijeci te članica Europske federacije za paradontologiju.

 
Zatražite besplatni pregled