Implantologija -Zašto u posljednje vrijeme svi pričaju o implantatima?

 
Zato što nam je moderna znanost omogućila nadomještanje prirodnih zuba bez brušenja susjednih zuba, bez osjećaja konstantnog opterećenja i straha od ispadanja proteza u najnezgodnijem trenutku. Implantati vraćaju kvalitetu života. 


Implantologija je grana stomatologije koja ima nevjerojatan uzlet u posljednjih desetak godina. Ona je dobitna kombinacija oralne kirurgije i protetike u njihovim najboljim izdanjima i najvišim dosezima. Suvremena stomatologija koja je u stanju pacijentima vratiti izgubljenu estetiku i funkciju je nezamisliva bez implantologije, odnosno implantoprotetike. 

Implantati su izrađeni od titana koji je najprihvatljiviji zbog svoje biokompatibilnosti (ne izaziva reakcije tkiva) kao i mogućnosti stvaranja kemijske i mehaničke veze s okolnim tkivom (oseointegracija). Oni se kirurški ugrađuju u kost gdje nadomještaju izgubljene prirodne korijene zuba, odnosno nosače protetskog nadomjestka. Sastoje se od titanskog cilindra koji se sidri u kosti i nadogradnje koja viri izvan zubnog mesa te omogućuje postavu krunice ili služi za fiksaciju zubne proteze. 

 

Zatražite besplatno savjetovanje

                                                                                                           

Protetske mogućnosti koje nam pruža implantologija: 


1. Nadomještanje jednog zuba

Ako je izgubljen samo jedan zub, a susjedni zubi su potpuno zdravi, umjesto brušenja susjednih zuba i postave mosta može se ugraditi implantat i na taj način sačuvati susjedne zube od brušenja. Pogledajte kako ovaj primjer izgleda na slici:

2. Nadomještanje više zuba

U slučajevima kad je potrebno nadomjestiti više zuba mogu se izraditi mostovi na implantatima. Potrebni broj implantata za postavu mosta ovisi o rasponu mosta, odnosno o broju zubi koji se nadomještaju. Poželjno je bezubi prostor opskrbiti sa što većim brojem implantata kako bi se postigla što bolja stabilnost implantata i smanjilo opterećenje žvačnim silama na implantate. Primjer:

3. Nadomještanje svih zubi u bezubim čeljustima 
 Postoje 2 mogućnosti: 

 - a) Izrada fiksnog rada 

Ovisno o situaciji, u čeljust se postavlja 6-8 implantata. Vrijeme oseointegriranja traje 3 mjeseca nakon operacije. Nakon toga na implantate se postave nadogradnje-suprastrukture i keramički mostovi pomoću kojih nadomještamo zube. 

 - b) Izrada mobilnog rada 

Implantati se postavljaju čeljust da bi omogućili nepomičnost mobilne proteze u ustima. Suprastruktura implantata je tada u funkciji attachmenta čiji jedan dio se nalazi na implantatu a drugi dio unutar proteze. 
Minimalni broj implantata koji pomaže zadržavanju proteze u bezubim čeljustima jest 2 implantata, ali za optimalnu funkciju  proteza zbog poligonalnih sila koje djeluju na protezu prilikom žvakanja mnogo je bolje ugraditi 4 implantata u gornju ili donju čeljust. A ovako to izgleda na slici:

 
 
 

U slučaju nedostatka kosti na mjestu predviđenom za postavu implantata kost se može nadoknaditi postavom umjetne kosti i membranama (augmentacija grebena), a u gornjoj čeljisti u području sinusa tzv. "Sinus liftom". 


Konzultirajte se s našim doktorima

Kako sve to izgleda?

Sam postupak ugradnje implantata je ustvari mali operativni zahvat u lokalnoj anesteziji, istoj onoj kao kod promjene ispuna ili endodontskog zahvata (liječenja zuba). Nakon izrade ležišta u kosti malim atraumatskim svrdlima uz hlađenje vodom, implantat se uvidava na predviđeno mjesto te se prekriva šivanjem zubnog mesa na isto mjesto kao i prije operacije. Ugradnja implantata ne boli. Manje je traumatična od vađenja zuba, rana je značajno manja, a mogućnost infekcije svedena na minimum. Postupak traje oko 1 h (točno vrijeme ovisi o broju ugrađenih implantata), pacijent nakon zahvata odmah može ići kući. Svaki pacijent dobiva detaljne pisane upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Važno je znati da oseointegracija može potrajati i do 6 mjeseci, a u međuvremenu se nedostatak opskrbljuje fiksnim ili mobilnim protetskim nadomjescima. 

 


 


 
 

Tko su kandidati za ugradnju implantata? 

Dobra granica ne postoji - kod mlađih osoba važno je utvrditi da je završen koštani rast (oko 18. godine života) a uspjeh se postiže i u starijoj dobi. Osnovni preduvjeti su dobro opće zdravlje, zdravo zubno meso (a kod odoba koje boluju od parodontalne bolesti stanje mora biti pod kontrolom), dovoljna količina kosti, odlična oralna higijena, te redovne kontrole kod doktora dentalne medicine.


O čemu ovisi uspjeh terapije? 

U vrlo velikoj mjeri on je ovisan o pacijentu. Pažljivo provođenje oralne higijene sprečava nakupljanje plaka oko implantata. Nakupine plaka neumitno uzrokoju nastajanje kamenca i posljedično upalu (periimplantitis) koji razara zubno meso i kost oko implantata što s vremenom može rezultirati rasklimavanjem i gubitkom implantata, jednako kao što parodontalna bolest čini s prirodnim zubima. 


Jesu li moguće komplikacije? 

Naravno. U medicini općenito, pa tako i u stomatologiji kao jednoj od njenih grana ne postoji sto postotna garancija. Međutim, ako su pripreme kvalitetno odrađene, pacijent se pridržava uputa i redovito provodi oralnu higijenu uspješnost je nevjerojatno visoka - preko 95 % od svih ugrađenih dentalnih implantata se integrira i mnogo godina služi svoje zadovoljne korisnike. 

 Zatražite besplatni pregled